PS-Esküvői-tánc-Győrben-cover Premium Show Bt.

Így válassz tökéletes tánctanárt esküvői nyitótáncodhoz

Valószínűleg amiatt vagy itt, mert neked is hamarosan esküvőd lesz és előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor az esküvői nyitótáncra is el kell kezdeni a próbákat.

Lehet nem is olyan bonyolult, csak megkérsz egy tánctanárt, rakjon össze valami egyszerűt, elvégre sem te sem táncpartnered nem vagytok profi táncosok, aztán ezt is sikerül kipipálni. Elsőre jó gondolatnak tűnhet, de hidd el, van egy milliószor jobb és megbízhatóbb megoldás.

A teljesen kezdő, botlábú, nulla mozgáskulturával rendelkező párosok is ennél lényegesen többet tudnak kihozni magukból és úgy, hogy mindezt élvezni fogják – egyesek szerint mintha erre születtek volna. Ha most kételkedsz is, hagy nyugtassalak meg: Igen, ez nektek is lehetséges.

Na de, mire is akarok kilyukadni? A fent felsorolt siker nulladik mozdulata és egyik alappillére egy olyan tánctanár lesz, aki képes lesz eljuttatni titeket a kívánt célhoz.

Milyen egy igazán tökéletes tánctanár?

Megkíméllek attól, hogy olyanokat részletezek, ami valószínűleg neked is eszedbe jutna, minthogy figyelmes, kedves, precíz stb. Úgy gondolom ezek nem a tökéletes esküvői tánctanár ismervei, hanem egy átlag tánctanártól is elvárható lenne.

Nem, van ezeknél egy fontosabb tulajdonsága: Van-e valódi társastáncos tapasztalata, képzettsége. Azaz sok éven keresztül, elmélyülten foglalkozott-e társastánccal, képezte-e magát, jártas-e a társastáncok (latin és standard táncok) világában (még jobb, ha versenyzett is).

Pro tipp: tánctanár keresésnél figyeld meg, hogy írja-e magáról ezt az ismérvet az oktató, vagy ha nem egyértelmű, akkor kérdezz is rá nyugodtan!

Miért nehéz őt megtalálni?

Oké, most már megvan, hogy kit keresünk, akkor ez miért is olyan nehéz?

Mert rengeteg az olyan – magát táncoktatónak valló – személy, akiknek nincsenek meg a szükséges tapasztalatai. Mivel az interneten mindenki azt mond magáról, amit csak szeretne, ez nehezen derül ki.

Gondolj csak bele, hányszor láttál olyan facebook posztot, amit egy “tánctanár” rakott ki valami ilyesmi szöveggel:

  • Egyedi koreográfia (de közben mégis mindenkinek ugyanazt tanítja)
  • Személyre szabott időbeosztás (a megadott heti 1-2 óralehetőség közül választhatsz)
  • Fergeteges műsor (valójában egy fergeteges műsort nem koreografált meg)
  • Megvalósítom elképzeléseiteket (talán beleteszem az emelést, ha kéred)

Sajnos, ha nagy a választék, bizony le tud terhelni és csak akkor fogsz rájönni, hogy rosszul választottál, mikor már késő változtatni.

Mi az amit megkaptok egy tökéletes tánctanártól?

„De mi nem is versenyre készülünk, nem mindegy ki tanítja?” merülhetne fel jogosan a kérdés. Ugyanakkor azt a nagy különbséget kell látni, hogy a ténylegesen képzett tánctanárral nem csak egy koreográfiát fogtok megtanulni, hanem képesek lesztek élvezni a táncot, kihozza belőletek azt, amire nem is számítotok az elején, nem mellesleg utólag jól fog esni a bókokat begyűjteni a násznéptől.

Hoztam pár konkrét példát, aminek segítségével te is látni fogod, hogy mennyire fontos jó tánctanárt választani magatoknak.

Technikai tudás

A társastáncnak külön technikai alapjai vannak. Egy felkészült oktató el tudja mondani nektek azokat a szükséges lépéstechnikákat, vezetés és követéstechnikákat, amitől könnyed és élvezetes lesz a táncotok.

Jó példa: a tánctanár beszél a tartásról, a döntések technikájáról. Segít összhangot teremteni mozgásotokban és nem önálló lépésekben gondolkodik.

Rossz példa: a táncoktató alapvetően más táncok technikáját ismeri (pl. hiphop, moderntánc stb.) és keringőket, páros táncokat youtube videókról tanult. Ilyenkor bár a lépéseket el tudja mondani, mélyebb ismerete nincsen, emiatt nem ritka, hogy egy óra alatt a koreográfia felét is leoktatja lépésileg, de tartalmilag üres marad.

Sztori: Volt egyszer egy párosom, akik másik oktatóval kezdtek el készülni, de COVID miatt el kellett halasztani az esküvőt. Mire megtarthatták, szerettek volna tanárt váltani. Eljöttek hozzám, hogy nézzem át a műsort, segítsek befejezni. Volt egy pont a műsorban, ahol nagyon nehézkes, mondhatni robotos, akadozó volt a páros mozgása (képzeld el, mintha minden második lépésnél gödörbe lépnél, de közben mégis egyenesen akarsz haladni – nem szép).

Úgy éreztem itt inkább alakítok a figurákon. Kicsit egyszerűsítettem és természetesebbé tettem. Következő eltáncolásnál már láthatóan jobban élvezte a páros a táncot és miután eltáncolták ezt mondta nekem a vőlegény, Zoli: „Na ennél a résznél éreztem, hogy valami furcsa, de azt hittem csak én lépek bénán. Tényleg sokkal jobb volt így ellépni, ahogy mondtad.”

Stílus és elegancia

A versenytánc világában eltöltött évek olyan stílusérzéket alakítanak ki, amely nélkülözhetetlen egy igazán emlékezetes nyitótánc létrehozásához.

Mire gondolok itt? A társastáncoknak és főleg a keringőknek van egy jellegzetes kerete, jellegzetes mozgástechnikája, de mindemellett – és nem tudom elégszer hangsúlyozni – természetességet sugároz.

Jó példa: Olyan tánctartás, ahol nem érzitek karót nyeltnek magatokat, de mégis eleganciát sugároz (srácoknak fenék tiltott zóna, csakis a lapockát foghatják – sorry). Emellett minden lépés olyan természetesen van végrehajtva, mintha csak az utcán sétálnánk (igen, gyakorlással ez lehetséges lesz). A tánc során nem a számolásra, hanem a zenére és egymásra tudtok figyelni.

Rossz példa: Folyamatosan hallod a fejedben az egy-két-há. négy-öt-hat számolást. Lépitek a figurákat, de valahogy mégsincs összhangban a zenével (itt a refrén, de a mozgás mégis lassú, lassú résznél pedig emelés következik??).

Sztori: Párosaimmal szeretek jó baráti viszonyt ápolni, emiatt ők is szívesen megosztanak történeteket velem. Tavaly egy kedves párosom hölgy tagja mesélte, hogy annyira örül, hogy olyan koreográfiát táncolhatnak, ami pont elegendő látványelemmel van tele, kellemesen illik a zenére, van benne sok változatos figura, de mégsem túl hosszú.

Természetesen jól esik a dicséret, de mégiscsak érdekelt, miért mondhatja ezt. Talán valakinek nem ilyen a műsora? – kérdeztem tőle.

„Hú ne is mondd. Múlt héten voltam barátnőm esküvőjén, 4 percen keresztül táncoltak, kisebb részt ugyanazt a keringő figurát ismételve, nagyrészt csak dölöngéltek. Ne tudd meg, milyen kínos volt kivárni az a 4 percet.”

Rugalmas alkalmazkodás

A társastáncban jártas tánctanár rendkívül rugalmas és alkalmazkodóképes. A különböző párok különböző stílusokat és preferenciákat hoznak magukkal, és egy tapasztalt tánctanár képes ezeket a személyes elemeket beleszőni a koreográfiába. Ezáltal a nyitótánc nem csak szép és technikailag kifinomult, hanem személyre szóló és autentikus is lesz.

Jó példa: nincs tökéletes koreográfia elsőre, ha úgy látja a tánctanár, hogy nem áll jól nektek egy figura, akkor átalakítja, újragondolja.

Rossz példa: egy kitalált koreográfiához ragaszkodik „hát próbálkozz csak, majd menni fog” jeligével.

Sztori: Néha szembejön velem egy-egy esküvős hirdetés. Így is volt egyszer egy magát „XY Esküvői Tánctanár” névvel illető facebook oldallal is. A hirdetésben az ált, hogy rugalmasan, párosokhoz illő koreográfiát talál ki. Be is linkelte youtube csatornáját, ahol referencia videókkal várt.

Mivel pont volt egy kis szabadidőm, na mondom, erre kíváncsi vagyok. El is indítottam a legelső videót. Átlagos koreográfia, jó zeneválasztás, de amúgy semmi extra.

„Nézzük a következőt!” – kattintottam is a következő videóra. Teljesen más páros, teljesen más zene. De valami fura volt. Mégpedig az, hogy egy az egyben ugyanazt a koreográfiát láttam.

Biztos véletlen – de nem! A következő is ugyanaz volt… és a következő… és az az után következő is.

Emberünk minden párosának ugyanazt a koreográfiát tanította meg, függetlenül attól, hogy az épp Ed Sheeran Perfect száma volt, vagy a Can You Feel the Love Tonight, vagy esetleg a Stand By Me. Gyakorlatilag mindegy ki mit kért, ugyanazt a koreográfiát kapta.

Magabiztosság

A jól felkészült tánctanár olyan tippekkel lát el titeket, ami garantálja, hogy magabiztosan és sikeresen tudjatok szerepelni a Nagy Napon.

Jó példa: megtudjátok, hogy készüljetek fel fejben a műsorra, hogy lesz egy biztos pont a táncparketten és hogy zárhatjátok ki a zavaró külvilágot.

Rossz példa: a táncoktató még azt sem tudja, mekkora lesz a tánctér, amin bemutatjátok a műsort, vagy nm számol azzal, hol fog állni a násznép

Sztori: Egyik párosomnak az esküvő napján derült ki, hogy a tánc mégsem ott lesz, ahova betervezték. Hirtelen egy másik helyett kellett találni rá. Persze teljesen más helyszín, más irányok, máshonnan kell bevonulni.

Még az volt a szerencse, hogy jól megtanulták, a kezdésnél kinek melyik oldalán van a násznép. Bár apróságnak tűnik, de ez a tipp életmentő volt, hiszen így megnyugvást adott, hogy jó irányban tudták elkezdeni a táncot és ez a nyugodtság meg is maradt a jól begyakorolt műsor alatt.

Foglaljuk össze!

Egy tapasztalt, versenytáncos tánctanár által oktatott nyitótánc nem csupán egy tánc, hanem egy teljes művészeti alkotás, amely a ti összhangotokat mutatja be. A társastánc világának mély ismerete és a több éves tapasztalat garantálja, hogy az esküvői nyitótánc felejthetetlen és egyedi élmény legyen minden számára, aki jelen van a nagy napon.

Ahogy már említettem, bátran kérdezzétek meg, van-e a választott tánctanárnak releváns társastáncos tapasztalata.

A legnagyobb hátrány nem társastáncos oktatónál az, hogy a hiányzó társastáncos tapasztalat esetén az oktató nehezebben tudja beépíteni a nyitótáncba azokat a kis részleteket és mozdulatokat, amelyek hozzájárulnak a tánc természetességéhez és a páros összhangjához. A hiányzó apró részletek figyelmen kívül hagyása észrevehetővé válik a tánc során, amikor a párok érzik, hogy valami hiányzik az élményből. Sajnálatos módon, sok párnak csak a tánctanulás folyamatában válik nyilvánvalóvá, hogy a választott oktató nem rendelkezik a szükséges jártasságokkal és ekkor már gyakran nehéz vagy lehetetlen váltani tánctanárt.

Mi lesz ezután?

Legyen nektek is egy örök pozitív élmény (na meg egy jó randisorozat;) ) a nyitótáncra való felkészülés!

Több, mint 10 év versenytáncban szerzett tapasztalattal rendelkezünk, emellett egyedülálló, folyamatosan fejlesztett oktatási rendszerünk van. Mi nem csak hobbiból oktatunk, nekünk a táncoktatás csakis akkor működhet, ha maximális minőséget tudunk nyújtani és folyamatosan törekszünk is kiemelkedőt nyújtani nektek.

Ha közeleg az esküvőtök és még nincs tánctanárotok, bátran keressetek meg minket. Ha pedig messze lennétek (de van aki pl. Bécsből, vagy Szlovákiából jár hozzánk személyes órára) és az online oktatás sem megoldható, akkor használjátok a fenti tippeket, hogy a megfelelő táncoktatót találhassátok meg!

Molnár Ákos Premium Show tánctanár

Molnár Ákos

Premium Show Alapító

Jelentkezz esküvői táncoktatásra

Foglald le tánctanárod ITT!
Vagy olvass még esküvői táncoktatás szolgáltatásunkról ITT!

Esküvői táncoktatást Győrben és környékén vállalunk több helyszínen is, saját termeinkben, mely során csak Ti és a tánctanárotok van egyszerre bent a teremben. Mi ezzel biztosítjuk, hogy a teljes táncoktatás során zavartalanul, “közönség” nélkül tudjatok próbálni.

Facebook
Email

További bejegyzéseink

Scroll to Top