Így készülj fel az esküvői nyitótáncra

Útmutató a stresszmentes nyitótánchoz

Kulcsfontosságú tippek az esküvői tánchoz

Az esküvői nyitótánc az egyik legemlékezetesebb pillanat az ifjú pár életében, de az előkészületek időnként stresszforrássá válhatnak.

Ne aggódj!

Összegyűjtöttünk 5 kulcsfontosságú tippet, amelyekkel a felkészülés nemcsak egyszerűbbé, hanem szórakoztatóbbá is válhat.

Tedd magabiztosabbá a táncotokat és legyen emlékezetes az esküvői nyitótáncotok!

Az esküvői tánc egy fontos és gyönyörű pillanata az esküvőnek. Életetek első táncát táncoljátok együtt, és ennek emléke örökre veletek marad. Az esküvői tánc nem pusztán egy tánc, hanem egy különleges élmény, amit együtt élhetek át, és amelynek során még közelebb kerülhettek egymáshoz – nem csak a Nagy Napon, hanem az oda vezető úton is.

5 kihagyhatatlan tippet osztunk meg veled, amelyekkel még jobban felkészülhetsz az esküvői nyitótáncra és garantáltan emlékezetessé teheted ezt a különleges alkalmat.

1. Hogyan válasszuk ki a megfelelő zenét/táncstílust?

Az esküvői tánc zenéje

Az első és talán a legmeghatározóbb pont az az, hogy milyen zenét válasszatok.

Az esküvői nyitótáncra jellemzően két opció közül érdemes választani: egy zenére szeretnétek nyitótáncot, vagy több zenéből egy „mixet” összeállítani

Ha egy zenére táncoltok, akkor érdemes kb. 2-2,5 perc hosszúságban gondolkodni (ilyen hosszúra érdemes megvágni a zenét)

Több zene esetében érdemes stílusban is mást alkalmazni, hogy változatos legyen am űsor. Ez lehet egy klasszikus keringős kezdés után egy bulisabb folytatással megoldva. Több zene esetén is maximum 5 percben gondolkodjatok.

Az esküvői nyitótáncot általában egy lassú zeneszámra táncolják. Először válasszátok ki a zenét, amelyre szeretnétek táncolni, és ennek megfelelően határozzátok meg a táncstílust is. Fontos, hogy olyan zenét válasszatok, amely érzelmileg kötődik hozzátok, és amelyhez szívesen táncolnátok.

Készítettünk egy Spotify lejátszási listát, ami segítségetekre lehet a megfelelő zene kiválasztásában/ötletelésben:

Az esküvői tánc stílusa

Ha megvan a zene, arra már lehet táncstílust választani.

A legelterjedtebbek a következők:

 • angol keringő
 • bécsi keringő
 • latin táncok pl. bachata, rumba, salsa
 • swing táncok: pl. jive

Azt is vegyétek figyelembe, hogy egy adott stílusnak nem kell ragaszkodnia csak az alaplépésekhez, lehet egyedi figurákat is belevinni a műsorba.

Tippek a megfelelő tánc kiválasztásához:

 • Gondolkodjatok az esküvői témában és azokban a táncokban, amelyek illeszkednek hozzá.
 • Ha a zene stílusa ismert, keressetek olyan táncokat, amelyek ehhez a stílushoz illeszkednek (akár nézzetek ehhez videót).
 • Ha egyikőtöknek van táncos tapasztalata, akkor érdemes azt is figyelembe venni a tánc kiválasztásakor.
 • Ha úgy érzitek, hogy nehéz kiválasztani a megfelelő táncot, akkor bátran kérjetek segítséget egy táncoktatótól vagy egy profi táncos barátotoktól. Nálunk a táncoktatás során minden esetben a tánctanár az általatok választott zenére a megfelelő táncstílust választja ki

2. Kezdjük el időben a felkészülést

Mikor kell nekiállni a táncnak?

Akkor lesz garantáltan nyugodt és stresszmentes a felkészülés, ha időben lekezditek a tánctanulást. Általában 2 hónap elegendő szokott lenni, még úgy is, ha nem minden héten gyakoroltok.

Érdemes éppen ezért jó előre kiválasztani a zenét, táncot, hogy legyen még elegendő idő a felkészülsére.

Ha elkéstünk, akkor nem lesz műsor?

Akkor sem kell lemondani a nyitótáncról, ha kevés időtök maradt a felkészülésre. Saját tapasztalat, hogy akár 1 hét alatt is össze lehet állítani egy remek táncműsort.

Ilyenkor azért azt érdemes fejben tartani, hogy a felkészülés intenzívebb lesz és rövidebb 1-1,5 perces műsorban kell gondolkodni.

3. Hogyan kezdjünk neki az esküvői tánc tanulásának?

Táncóra, vagy önálló gyakorlás?

Először is szükséges eldöntenetek, hogy önállóan, videók alapján szeretnétek felkészülni, társastánc csoportos órán szeretnétek alap tánctudást elsajátítani, vagy tánctanár segítségével magánóra keretében akartok felkészülni.

Tapasztalatunk alapján a leghatékonyabb a tánctanárral közösen történő felkészülés magánóra keretein belül.

Akár önállóan, akár tánctanárral készültök, kezdésnek érdemes Youtube-on videókat nézni, hogy legyen elképzelésetek, mi az a stílus, zene, esetleg emelések, amelyek tetszenek nektek.

Hogyan találd meg a megfelelő tánctanárt?

Ha táncoktatót keresel, fontos, hogy értsen az adott stílushoz, amit szeretnétek a nyitótáncotokban látni.

Tehát a legjobb segítséget pl. egy keringőben az tudja megadni, aki korábban maga is magas szinten tanulta azt. Ezáltal kényelmes és gördülékeny figurák, koreográfiák kerülnek a műsorotokba, amire szívesen táncoltok majd.

Keressetek referenciákat, vagy olvasd el az online véleményeket, hogy megtaláljátok a megfelelő táncoktatót.

Rólunk például a következőket olvashatod:

Roland Kerkai
Roland Kerkai
2023-09-01
A párommal nagyon kezdőként érkeztünk meg az első közös táncórára, valamint nagyon kevés idő állt rendelkezésre az esküvőig. Mégis Molnár Ákos tánctanárnak köszönhetően olyan remek nyitótánc, illetve show került összeállításra, a részünkről pedig elsajátításra, amelyre álmainkban sem gondoltunk volna. Nagyon segítőkész volt mindvégig, remek hangulatban teltek az órák. Az esküvőnk után is mindenkitől csak dicséretet kaptunk, amely dicséret legnagyobb részben a tánctanárunkat érinti, az ő kitartó segítsége nélkül nem jöhetett volna létre az esküvői nyitótáncunk. Mindenkinek ajánljuk, akik egy gyönyörű keringővel szeretnék emlékezetessé tenni Életük Nagy Napját! Még egyszer is köszönjük Molnár Ákosnak! Betti&Roland????
Viktória Dóra
Viktória Dóra
2023-08-26
Ákoshoz az esküvönk elött jártunk a nyitótáncunkat betanulni. Az elsö pillanattól kezdve megtaláltuk a közös hangot, jó volt együtt dolgozni (meg bolondozni a szünetekben ?), mindig vártuk a következö alkalmat mikor mehetünk újabb részeket megtanulni a táncunkból! Köszönünk neked mindent Ákos! Osztatlan sikert aratott a nyítótánc a vendégeink körében is — közben pedig mi is nagyon jól éreztük magunkat!
Zsuzsanna Huszár
Zsuzsanna Huszár
2023-08-24
Ákos szuper és türelmes tánctanár . 0 tánctudással kerestük meg, hogy szeretnénk ha felkészítene minket az esküvői nyitótáncra. Nagyon mutatós táncot (táncokat) tanított nekünk, kihozta belőlünk a maximumot. Mindenkinek csak ajànlani tudom 🙂
Virág Slávik Varga
Virág Slávik Varga
2023-08-20
Ákos készítette el nekünk az esküvői nyitótáncunk koreográfiáját, és nagyon elégedettek voltunk vele! A próbák szuper hangulatban teltek, nem csak munka, hanem kikapcsolódás is volt egyben. Ákos igazán profi táncot rakott össze nekünk, szuperül megvágta a zenét és abszolút odafigyelt ránk a próbák alatt! Csak ajánlani tudjuk az óráit – mi is, és a násznép is imádta a produkciót! 🙂
János Göndöcs
János Göndöcs
2023-07-06
Ákossal a Flames 😉 társastánc oktatáson a találkoztunk. Ott kértük fel, hogy készítse el számunkra az esküvői nyitótáncunkat. Az eredmény nagy sikert aratott! A próbák gyönyörű helyszínen, jó hangulatban teltek. Ősztől pedig folytatjuk a társas tánc fejlesztésünket, mert ott is mindig jól érezzük magunkat! 😉
Katalin Balogh
Katalin Balogh
2023-06-19
Az interneten keresgélve találtunk rá Ákosra, aki egy csodálatos műsort koreografált meg és tanított be nekünk. Maximálisan alkalmazkodott az időbeosztásunkhoz, mindig könnyedén sikerült a próbákra időpontot egyeztetni, amik kellemes, barátságos hangulatban teltek. Nagyon köszönjük a munkádat Ákos!
Viktória Mihály
Viktória Mihály
2023-06-02
Csak ajánlani tudom!☺️
Norbert Tenk
Norbert Tenk
2022-09-13
Az esküvői nyitótáncunk kapcsán találtunk Ákosra. Profi oktató, minden percét élveztük az óráknak. Abszolút falábúként mondhatom, hogy bátran keressétek, türelmes és nyugodt :D. Csak ajanlani tudom!

Tippek az első táncórákra való felkészülésre

Az első táncórára készülve legyünk felkészülve arra, hogy az oktató megpróbál megismerni titeket, a személyes igényeiteket és kéréseiteket. Fontos, hogy nyitottak legyetek az új dolgok elsajátítására, és ne izguljatok, ha az első alkalommal még nem megy minden tökéletesen.

Érdemes előre kiválasztani, milyen zenére szeretnének megtanulni a táncot, hogy az oktató felkészülten érkezhessen az órátokra.

4. Hogyan gyakoroljunk az esküvői táncra való felkészülés során?

Tippek az otthoni gyakorlásra

Az esküvői táncra való felkészülés nemcsak az órákon történik, hanem otthoni gyakorlással is lehetőség van javítani a táncos teljesítményt. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy az otthoni gyakorlás hatékony és eredményes legyen:

 1. Ha van időtök, próbáljatok gyakorolni otthon is pl. nappaliban ellépve legalább egyszer a koreográfiát (zenére, számolásra). Ha erre nincs lehetőség, akkor kérjetek videós felvételt a koreográfiátokról (mi mindig csinálunk) és nézzétek meg, gondoljátok át az alapján a műsort. Legrosszabb esetben a zenét hallgassátok meg, ezzel is tudtok kicsit készülni két óra között.
 2. Próbálj tükör előtt: ha van lehetőségetek, táncoljátok el tükör előtt is a koregráfiát. Ha nincs elég nagy tükör, akkor egy állótükör/szekrény tükör előtt egy-egy elemet nézzetek meg pl. egy pózt, döntést, hogy lássátok, helyes-e a testtartás, jó helyen vannak-e a lábak stb.
 3. Gyakoroljatok zenére: mindenképp próbáljátok el a műsort zenére. Ha kicsi a rendelkezésre álló tér, akkor kisebb lépéssel, emelések kihagyásával, de lépjétek el zenére is (tempóra), hogy rögzüljenek a figurák egymás után.
 4. Kérjétek ki a tánctanár tanácsát: Az első táncórák során a tánctanárotok ismeri a legjobban a táncos képességeiteket és a fejlődési lehetőségeiteket. Kérjétek ki a tanácsát, hogyan tudnátok még hatékonyabban gyakorolni az otthon.

Az otthoni gyakorlással fokozhatjátok az önbizalmatokat és magabiztosabban léphettek fel az esküvőn.

5. Táncműsor az esküvőn

Tippek az esküvői táncra való felkészülés utolsó pillanataira

Az esküvői táncoktatás utolsó pillanatai frusztrálók lehetnek, hiszen biztosan lesz amit ilyenkor kell még megszervezni.

Erre a pillanatra már összeállt a táncműsorotok, de néhány egyszerű tippel segítünk nektek, hogy magabiztosan érezzétek magatok a táncműsor során.

 • Először is, bízzatok egymásban. Az esküvői tánc szerep, hogy jól is érezzétek magatokat, valamint a násznép is a ti boldogságotok miatt van jelen
 • Ne féljetek, hogy bakiztok, apróságok mindig lesznek, ami fontos, hogy ne dermedjetek le, táncoljátok végig a műsort. Ebben sokat segíthet, ha már eddigre annyiszor meghallgattátok a zenét, hogy tudjátok mikor jön egy refrén, emelés, végpóz. Így ha bele is keverednétek, mindig lesz egy pont amihez tudtok viszonyítani
 • Előző nap még táncoljátok el a műsort zenére
Esküvői-tánc-Premium-Show-Kitti-Bálint-Győr 2022
Nyitótánc-Niki-Patrik-esküvői táncoktatás Győr

+1 Bónusz tipp

Ne maradjon el a felvétel

Ha van videósotok ő biztos felveszi a műsort is, de ha nem lenne, akkor kérjetek meg barátokat, rokonokat (legalább 3 különböző személyt), hogy vegyék fel a műsort. Így biztosan meglesz emlékbe nektek a táncotok.

A tökéletes felvételért és képekért a kész műsorotokról érdemes videót készíteni, amit el tudtok küldeni a fotósnak, videósnak, aki így bármelyik váratlan emelésre, figurára fel tud készülni és rögzíteni fogja az összes fontos pillanatot.

Záró gondolatok

Az esküvői táncra való felkészülés nem csak a nagy napra készít fel, hanem hosszú távú előnyöket is nyújt az életetekben.

A felkészülés során ez lesz a közös program, ahol heti 1 órát együtt tudtok tölteni és kiszakadtok a mindennapi rohanásból. Ha követitek a leírtakat, akkor garantáljuk, hogy élvezetes lesz a felkészülés és maga a tánc is nagy sikert fog aratni.

Ami a legfontosabb: élvezzétek ki minden percét, ez rólatok szól és egy örök élmény lesz számotokra.

Tetszettek tippjeink? Szeretnétek esküvői táncot?

Örömmel segítünk felkészülni a nagy napra, sok éves tapasztalattal, rengeteg koreografált műsorral és garantált jó hangulatú órákkal várunk. Ha szeretnél többet megtudni esküvői magánóráinkról, vagy már most szeretnél jelentkezni, akkor kattints a gombra!

Miért érdemes minket választani tánctanárnak?

Oktatott páros
0 +
Év versenytáncos múlt
0 +
Év oktatói tapasztalat
0 +

Tánctanáraink

Nagy Dávid

Tánciskola alapító, versenytáncos

Tel.: +36203121108

Molnár Ákos Premium Show tánctanár

Molnár Ákos

Tánciskola alapító, versenytáncos

Tel.: +36207456411

Lesd meg esküvői táncoktatásunk életképeit!

Scroll to Top