Latin táncok

Mi az a latin tánc? Hogyan lesz ebből show?

A latin-amerikai táncokkal kapcsolatban sokszor ami először az ember eszébe jut az a szenvedély, erő, mindez megspékelve a spanyolos dallamokkal. Jellemzően a latin táncokat kis helyen is el lehet táncolni – ellenben a klasszikus báltermi “standard” táncokkal – éppen ezért különleges ismertetőjele e táncoknak a csípőmozgás, intenzív testmozgás.

A következő táncokat soroljuk a legismertebb latin táncokhoz, melyeket a professzionális versenytáncban is alkalmaznak.

SZAMBA

Valószínű mindenki hallott már a brazil karneválok táncáról. A szamba afrikai eredetű tánc. A rabszolga-kereskedés folytán jutottak el az afrikai népi táncok Dél – Amerikába. Nem túl gyors, de ritmusokkal teli zenékre sok csípőmozgással mutatják be ezt a műfajt. A táncból árad a vidámság, könnyedség, jó hangulat. Az eredeti helyben táncolós afrikai táncból mára már teret betöltő mozgalmas mozdulatsorok alakultak ki.

CHA – CHA – CHA

A Cha-cha-cha (csacsacsa) afrokubán zenei stílusra épült latin amerikai tánc. Pörgős, gyors, szaggatott ritmusú táncot mutatnak be a táncosok: A Cha-Cha-Cha szó a zene ritmikus részének tekinthető, – mint a triola – melyet a zenészek érthetően, világosan “kifejeznek” és a táncosok három kis lépéssel interpretálnak.  A cha-cha-cha a modernebb latin-amerikai táncok közé sorolható, nem ritka, hogy napjaink popslágerei ütemére is eltáncolhatók a cha-cha-cha lépései.

RUMBA

A Rumba eredetileg több kubai páros tánc gyűjtőneve volt. A szó jelentése: ünnep és tánc. Az eddig felsorolt táncstílusokhoz képest ez egy jelentősen lassabb tempójú tánc. A Rumba táncos karakterét a szerelem, férfi-női szerelmi játék, elutasítás, odaadás, vonzódás jellemzi.

PASO DOBLE

Spanyol eredetű tánc, mely motívumai sokszor hasonlítanak a bikaviadalon is megjelenő elemekkel: torreádor, bika, erős, határozott lépések. Nagy lendületek, mozgások, méltóság jellemzi. A többi latin tánchoz képest ebben a stílusban nem jellemző a csípőmozgás, hiszen az a méltósághoz, fegyelemhez nem is illene. Spanyolországban ezt a táncot nem táncolták tánctermekben, inkább csak színpadon. Érdekesség, hogy míg a többi latin táncban sok közeli elem van a páros táncában, addig a paso doble koreográfiákban jellemző a nagy térváltás, egymástól eltávolodás, majd közeledés, ezzel is utalva a bikaviadalok hangulatára.

JIVE

A Jive ma nemzetközileg elfogadott elnevezése annak a táncnak, amelynek sokféle, egymással rokonságban álló afro-amerikai elődje volt (pl. Swing, Boogie). Angol tánctanárok hozták létre ezek ötvözéséből, mellyel egy előkelő, tánctermi, de mégis fiatalos, pörgős zenére tudnak táncolni a párosok. A jive leginkább zenéjében tér el a többi latin-amerikai tánctól, hiszen itt nem a spanyol dallamok, hanem sokkal inkább az amerikai rock ‘n’ roll dallamok diktálnak.

A Premium Show Bt. csapatával a bemutatott táncokat kínáljuk megrendelőink felé. Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot a Kapcsolat menüpont alatt!

%d blogger ezt szereti: